Set complet de 14 volume cu operele lui Shakespeare, 1907

31-08-2023

Una dintre cele mai frumoase si faimoase colecții ale operelor lui Shakespeare: setul complet de 14 volume publicat în 1907, la Londra, de Gresham Publishing, cu coperți ilustrate în stilul Art Nouveau de Talwin Morris. Englezul Talwin Morris (1865-1911) a fost cel mai influent și cu siguranță cel mai prolific designer de cărți (și nu numai) de la începutul secolului XX. Născut în Winchester și crescut într-o familie ce se ocupa cu organizarea licitațiilor de artă, Morris a revoluționat industria editorială prin introducerea unor motive abstracte bazate pe linii curbe și modele geometrice, ce au câștigat rapid inimile (și buzunarele) cititorilor de la început de secol, popularizând masiv stilul Art Nouveau in Marea Britanie.

Colecția de față a fost editată de Sir Henry Irving, poate cel mai cunoscut actor de teatru britanic al secolului XIX, și este structurată după cum urmează:

Volumul 1: Love’s Labour’s Lost, Comedy of Errors, Two Gentlemen of Verona
Volumul 2: Romeo and Juliet, King Henry VI 1 & 2
Volumul 3: King Henry VI 3, Taming of the Shrew, A Midsummer Night’s Dream
Volumul 4: Richard II, Richard III
Volumul 5: King John, Merchant of Venice, King Henry IV 1
Volumul 6: King Henry IV 2, King Henry V, Merry Wives
Volumul 7: Much Ado, As You Like it, Twelfth Night
Volumul 8: Julius Caesar, All’s Well, Troilus and Cressida
Volumul 9: Othello, Hamlet
Volumul 10: Measure for Measure, King Lear, Pericles
Volumul 11: MacBeth, Timon of Athens, Anthony and Cleopatra
Volumul 12: Coriolanus, Cymbeline, Titus Andronicus
Volumul 13: Winter’s Tale, King Henry VIII, The Tempest
Volumul 14: Sonnets and Poems, Shakespeare-Land (o colecție de articole, fotografii și ilustrații despre Shakespeare, viața și lucrările sale)

Setul a făcut parte din biblioteca lui John Gibson Jarvie, unul dintre cei mai importanți bancheri britanici ai secolului trecut dar și persoana care a introdus sistemul de plăți în rate prin intermediul băncilor în Marea Britanie, la începutul anilor 1920. Fiecare volum conține semnătura acestuia pe una dintre primele pagini, iar volumul cu numărul 9 (Othello și Hamlet) conține și un eseu dactilografiat pe hârtie cu filigran, datat 21/01/1930 și semnat M. Gibson Jarvie. Conform căutărilor noastre este vorba despre Marion Gibson Jarvie, fiica acestuia, iar eseul prezintă o analiză îndrăzneață în două pagini a personajului Othello, pe care promitem sa o livrăm cu grijă odată cu setul.

Condiția volumelor este în general bună spre foarte bună: coperțile sunt în mare parte curate și cu decorațiuni vii însă unele dintre ele prezintă mici urme de var, iar cotoarele sunt ușor înnegrite și decolorate de vreme. Volumele 1 și 7 (fiind probabil cele mai citite) ies un pic în evidență prin uzura decorațiunilor dar în interior legăturile sunt în continuare puternice la toate volumele, iar paginile și ilustrațiile clare și pline de viață.