Mircea Eliade

Nascut: 1907

Decedat: 1986

Nationalitate: Român

Mircea Eliade a fost un scriitor și istoric al religiilor de talie mondială, născut în București în 1907. Deși a petrecut o mare parte din viața sa în exil, în Statele Unite, Eliade a rămas mereu profund atașat de România și de cultura românească, acest lucru reflectându-se cu prisosință în cărțile și studiile sale.

Opera sa vastă explorează misterele religiilor lumii, de la cele mai vechi ritualuri magice la marile religii monoteiste. Eliade a demonstrat că miturile și simbolurile religioase nu sunt simple povești, ci exprimă o realitate spirituală profundă și au adeseori o influență puternică asupra unei societăți moderne. El a identificat conceptul de “sacru” ca fiind elementul central al oricărei religii, definindu-l ca fiind “ceea ce se opune profanului și îl transcende”.

Eliade a fost un scriitor prolific, cu o operă care include romane, nuvele, eseuri și studii academice. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără “Maitreyi”, “Tratat de istorie a religiilor”, “Sacrul și profanul” și “Mitul eternei reîntoarceri”.

Eliade a fost un intelectual de o erudiție excepțională, iar opera sa a avut o influență semnificativă în domeniul studiilor religioase și a inspirat generații de scriitori și intelectuali din întreaga lume.

Cărți scrise de Mircea Eliade